През изминалата година е имало драматично влошаване на световния глад, заяви

...
През изминалата година е имало драматично влошаване на световния глад, заяви
Коментари Харесай

Нови 161 милиона гладуващи след старта на пандемията

През миналата година е имало  " трагично утежняване на международния апетит ", съобщи Организация на обединените нации в понеделник, като пандемията от ковид евентуално е повода за това. Агенциите на Организация на обединените нации са пресметнали, че към една десета от международното население - към 811 милиона души - са били недохранени през 2020 година За съпоставяне - през 2019 г. живеещите в апетит са били 8,4%.

Това значи, че до 161 милиона души са започнали да изпитват недостиг на храна именно през 2020 година

Целта на Световната хранителна стратегия на Организация на обединените нации, която завоюва Нобеловата премия за мир предходната година за своята работа, е да се премахване на международния апетит до 2030 г. Стратегията беше призната през 2015 година от международната общественост, само че в този момент цифрите " допускат, че ще са нужни големи старания за света, с цел да извърши обещанието си ", както се показва в годишния отчет.

Агенцията споделя, че гладът по света е почнал да пълзи нагоре в средата на 2010-та. " Състоянието на продоволствената сигурност и храненето в света " е първият отчет, оповестен в ерата на Covid-19 и в него Организация на обединените нации показва, че 

" пандемията продължава да разкрива недостатъци в нашите хранителни системи, които заплашват живота и поминъка на хората по целия свят ".

Докладът се разгласява взаимно от Организацията за издръжка и земеделие на Организация на обединените нации (FAO), Международния фонд за развиване на селското стопанство (IFAD), Детският фонд на Организация на обединените нации (UNICEF), Световната стратегия за храните на Организация на обединените нации (WFP) и Световната здравна организация (СЗО).

От началото на пандемията от Covid-19 доста хора, изключително в страните в преход и разрастващите се страни, са изгубили забележителна част от приходите си. В същото време цените на храните внезапно се покачиха. Тази композиция провокира съществено безпокойствие измежду специалистите. Изследователите предизвестяват:

" Отсъствието на продоволствена сигурност е един от най-лошите странични резултати на пандемията. "

Към 2020 година повече от половината от всички недохранени хора живеят в Азия (418 милиона), повече от една трета в Африка (282 милиона) и по-малък дял в Латинска Америка и Карибите (60 милиона).

И в Европа нараства несигурността относно храните 

В Северна Америка и Европа несигурността относно храните също нараства, което се случва за първи път от 2014 година насам. През 2020 година 8,8% от популацията на Северна Америка и Европа е било приблизително или тежко нестабилно за храна, в съпоставяне със 7,7% през 2019 година

Най-ниските равнища на продоволствена неустановеност в тези райони са в Северна и Западна Европа, където към 4% от популацията е наранено от умерена или тежка продоволствена неустановеност. Цифрите дори са по-малки, спрямо 2019 година

В Северна Америка и Южна Европа обаче умерената или тежка продоволствена неустановеност нараства леко от 2019 до 2020 година, достигайки надлежно 7,8 и 9,2%. Агенцията, цитирана от " Евронюз ", споделя още, че

забележителен растеж на умерена или тежка неустановеност на храните се следи в Източна Европа.

По-рано тази седмица икономическият анализатор в Международния валутен фонд (МВФ), Ервин Прифти съобщи по отношение на глада в международен мащаб, че " можем да бъдем върнати десетилетия обратно ".

Авторитетното издание Der Spiegel пък означи, че от март 2020 година до юни 2021 година показателят на цените на храните на ФАО се е нараснал с 31%. Този показател се базира на междинната цена, която вносителите би трябвало да платят, а не на цените на дребно, само че изяснява и високите цени в супермаркетите. 
 
Всеки втори е с понижени приходи в резултат на пандемията
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР